Juhász Dóra: Az animés youtuberek 2017-es éve

Az animés közösség, a youtuberek bemutatása, illetve a 2017-es irányelv módosítások hatása

Bevezetés

Az alábbi dolgozatban a Youtube platformján jelen lévő animével (japán eredetű rajzfilmmel) foglalkozó alkotók 2017-ben készített videóinak tartalmát elemzem. A Youtube irányelveket módosított ebben az időszakban, amelyek kihatással voltak a csatornák tartalmára is.

Az animés youtubereket korábban is érték megszorítások. A japán filmipar ugyanis meglehetősen szigorú jogpolitikát folytat a tartalmaik kezelésével kapcsolatban, így nem egy olyan eset előfordult korábban, amelynél a Youtube irányelveinek megfelelő videót is letiltottak a platformról. Ezek csak fellebbezések és levelezések útján oldódott meg.

Módszertan

A tartalomelemzést 2017 januárjától végzem, mégpedig azért, mert az év elején kezdődtek a bajok a platformon, de ezt a dolgozat későbbi részében részletesen érintem.

A tartalomelemzésnél használok kvantitatív és kvalitatív eszközöket: Megnézem a videók számát, szponzorált tartalmak arányát, illetve olyan minőségi elemeket, mint az alkotói repertoár részletezése. Dolgozatom nem tér ki széles körben az animés rajongói közösségben bekövetkező viták és mechanizmusok bemutatására, mert témámat tekintve ez kevésbé releváns. Forrásaim szubkulturális jellegük miatt rendelkeznek egy szókinccsel, ezért az alapfogalmakat tisztáznom kell a közösséggel kapcsolatban.

Szakirodalmi áttekintés

Az anime terjedése a nyugati országokban a nyolcvanas-kilencvenes években indult meg, a kereskedelmi adók által, sorozatok sugárzásával, illetve a nemzetközi díjak elnyerésével. (Chambers and Inez, 2011) Amerikából kiindulva terjedt el az egész világon, magával hozva az ottani megítélést. Az anime esetében nem beszélhetünk kizárólag gyerekeknek szóló tartalomról, már pedig az amerikaiak beskatulyázták gyerekmeséknek és amikor felnőtt tartalommal találkoztak, akkor elítélték az egész stílust, nem véve a fáradtságot arra, hogy megértsék a művészeti értékeket. Az animés pornó, vagyis a hentai nézése pedig negatív sztereotípiákkal társult. Ennek legnagyobb oka az ún. Otaku Killer[1], aki fiatal lányokat gyilkolt meg és a tulajdonában hentai-filmeket találtak.

Az animés rajongói közösség jellegét tekintve alapvetően online szinten szerveződik, csak másodsorban jönnek be olyan hagyományos toborzási területek, mint a baráti kör (klubok), illetve a rokonság. (Reysen et al., 2017)

A rajongók kultúrájának etnográfiai jellemzését adja Jenkins (1992) Textual Poachers című művében. Általános érvényű műről van szó, amelyet példákkal igyekszem alátámasztani az animés közösségből. Jenkins úgy látja, a rajongók (fanok) több szereppel rendelkeznek. Befogadással való kapcsolatuk nem csak passzív, mert figyelemmel és kriticizmussal illetik a kapott tartalmat, illetve ennek eredményeit beszélgetés alapjává teszik másokkal. Ilyen az animés közösségben a fórumbeszélgetések és a teóriák területe, de felhozható még a manga[2] esetében az új fejezet kijöveteléig folytatott spekuláció. Ezek mind erősítik a kötődést az adott tartalomhoz és a vitákon keresztül mozgásban tartják az aköré szerveződött tábort.

Jenkins (1992) szerint általánosságban a rajongók nézői aktivitás bátorításában való szerepe a sorozatok fejlesztésében, a készítők felé eljutatott kritikában nyilvánul meg leginkább. Az animés közösségre is jellemző ez, bár nem minden felháborodás jut el arra a szintre, hogy a készítők felfigyeljenek rá, azonban a hatalmas rajongótáborokra nagy valószínűséggel Japánban is odafigyelnek. Például a Pretty Guardian Sailor Moon (1992–2001; Magyarországon Varázslatos Álmok) remake-je, A Sailor Moon Crystal 2015-ben debütált globális szinten. Mivel egy zsánerreformáló animéről[3] van szó, az animét nagy érdeklődés övezte. Az eredeti széria készítője, a TOEI Animation azonban gyenge minőségű 3D-s technológiát használt, az animáció összecsapott, a rajzolás elnagyolt volt, a rajongók felszólaltak.[4] Ennek meg is lett az eredménye. Mire a Crystal 2016-ban visszatért, lényegesen javult a karakterdizájn mellett a fanok által kifogásolt problémák nagyja.

A rajongói közösségeknek van interpretatív közösségi funkciójuk (Jenkins, 1992). Ez annyit takar, hogy tagként el kell sajátítaniuk egy sajátos olvasási gyakorlatot, meglátni az összefüggéseket például egy animesorozat esetében az epizódok között és a fejlődést a karaktereknél. Maga rajongó ekkor hozza kapcsolatba a saját életét a fikcióval. Jenkins példának a romantikus regényeket hozza fel, ahol az olvasó párhuzamot vél felfedezni a saját élete és a cselekmény között.

A fandomoknak vannak saját, kulturális termelési hagyományaik, amely az alapanyagot használja fel egy speciális érdeklődés kielégítésére. Létrejönnek a közösség saját útjai a termelésre, a fogyasztásra és a terjesztésre. Az animések esetében is jelen vannak a „klasszikus”, Jenkins által megfigyelt területek: a fanart, a fanfiction, a rendezvények és a merchandise, ugyanakkor vannak egyedi elemek. Ezek közé tartozik a doujinshi, amely gyakorlatilag rajongók által készített manga, egy kedvelt sorozat szereplőivel, esetenként szexuális tartalommal. Ez a tevékenység szürke területen mozog, mivel a szerzői jog sértésének is minősíthető, de a japán cégek megtűrik. Sőt, a rajongói közösség sikeres piacának tekinthető: Az önkiadással készülő doujinshik 2017-ben 81,7 millió jent termeltek, az ágazat pedig felívelőben van.

Jenkins (1992) könyvének egyik fontos gondolata, hogy a fandomok alternatív társadalmi közösségnek tekinthetők, egy hétvégi [weekend-only]-világnak, gyakorlatilag szubkultúrának.

A digitális tér lehetőséget ad a kulturális javak elérésére, de ez nem minden esetben történik meg olyan szabadon, mint hisszük. A kulturális javak fogyasztását ugyanis kötik a kulturális érték(rend)ek. A kozmopolita országokban fejlettebb a kulturális határokon átívelő fogyasztás, még pedig abból kifolyólag, hogy előnyben részesítik az önállóságot és egyediséget. Ennek alapján a legtöbb országban kulturális hasonulás megy végbe. Park és társai (2017) kutatása viszont a Youtubeon rámutat, hogy a hasonló kulturális hagyományokkal rendelkező emberek körében éppen annyira népszerű a K-Pop, mint az eltérők esetében. Véleményem szerint ez a koreai zene globális térnyerését mutatja. Hogy miért hozom ezt ide? Ez a helyzet hasonló a japán populáris kultúra elterjedéséhez, sőt, számos kapcsolódási pontot találhatunk a rajongói közösségekben. Nem mondom azt, hogy minden K-Pop fan anime-manga rajongó, de számosan mindkét területet szeretik.

A választott youtuberek bemutatása

Az animés tartalmat termelő Youtube-közösség elég pici, de folyamatosan fejlődik. Ugyan Magyarországon is vannak már kezdeményezések, de az anime fandom jellegét tekintve jobbnak láttam globális szinten választani, ugyanis még hazánkban is jellemző a külföldi oldalak, fordítások és művészek követése, bár feltörekvőben van a közösség népszerűsége.

Végül három csatornát választottam ki (betűrendben): Akidearest, Misty Chronexia és The Anime Man.

Mivel magam is évek óta követőjük vagyok, a Youtube-on található általános bemutatkozásukon kívül több információt tudok átadni, amelyek perspektívába helyezik a kutatást.

Akidearest

A csatorna tulajdonosa Aki. Egy fillipin-amerikai lány, huszonéves. A Youtube-hoz 2014. december 18.-án csatlakozott, jelenleg több mint 1,1 millió feliratkozója van. Önmagát otakunak definiálja, a pozitív, Japánt tisztelő értelemben. Rövid jeleneteket, listákat készített kezdetben, az áttörést a Vocaloid[5]-listák hozták meg neki, azonban ezeket azóta nem meri elkészíteni, mert a Youtube állandóan szerzői jog megsértésének veszi. Cosplayes, vagyis be szokott öltözni anime és manga karaktereknek (bár maga a fogalom nem korlátozódik erre a két területre), ezen felül vállaltan fujoshi[6], illetve hentai-rajongó. 2016. november 4-én jelentették be közösen Joeyval (a The Anime Man csatorna tulajdonosával), hogy kapcsolatban vannak.

Misty Chronexia

A csatorna tulajdonosa Michael, francia-kanadai férfi. 2016-tól házas, 2017-től egygyerekes családapa. A Youtube-hoz 2014. április 19.-én csatlakozott, jelenleg több mint 1,1 millió feliratkozója van. 2015-ben írt egy könyvet, amelyhez animeadaptációt is készítettek egy csapattal, de az első rész után nehézségekbe ütköztek. A csatornája alapvetően top10-videókra épül, ezzel is szerzett rajongótábort.

The Anime Man

A csatorna tulajdonosa Joey, huszonéves, ausztrál-japán fiú. Jelenleg Japánban él. A Youtube-hoz 2013. május 26.-án csatlakozott, jelenleg több, mint 1,2 millió feliratkozója van. Szarkasztikus stílusú vélemény-videói hozták meg neki a népszerűséget, azóta több sikeres sorozata van a csatornán. Vállaltan hentai-rajongó.

Az Adpokalipszis

A kifejezés 2017 áprilisában terjedt el, de az okok 2017 februárra vezethetők vissza, amikor is Felix Kjellberg, a PewDiePie csatorna arca kitett egy videót, amelyben egy oldalon keresztül embereknek fizetett azért, hogy felmutassák a „Halál minden zsidóra!” táblát. Kjellberg saját bevallása szerint azt akarta bemutatni, hogy miképpen lehet rávenni tudatlan embereket a pénz miatt ilyen cselekedetekre, és szatirikus tartalomnak szánta a videót. Mivel azonban ő a legtöbb feliratkozóval (több mint 50 millió) rendelkező youtuber a platformon és szerződésben állt a Youtube Red fizetős szolgáltatással, illetve a Disneyvel, ezért nagy botrány kerekedett a dologból. A Forbes szerint a változások másik oka, hogy több terrorista szervezet pénzt szerzett a hirdetésekből, amelyek a terrorizmust promotáló videókhoz kapcsolódtak.

A hírdetők nyomásának hatására a Youtube szigorított az irányelveken, amelyek alapján csak „családbarát tartalom” esetében lehet reklámokat elhelyezni az adott videón. Azonban ez nem csak az irányelv bevezetése óta (2017. áprilisa) feltöltött tartalmakra igaz, hanem visszamenőleg is megvizsgálják a csatornákat. Még pedig gépi tanulást alkalmazva. Mindez számos tartalomkészítőnél jelentős bevételcsökkenést eredményezett.

Ahhoz, hogy definiáljuk a családbarát tartalmat, az ellentettjét kell megfogalmaznunk:

Korhatárosnak számít minden olyan tartalom, amely vulgáris nyelvezetet, erőszakot vagy felkavaró képsorokat, meztelenséget tartalmaz, szexuális együttlétet tételez fel, illetve egészségre káros vagy veszélyes tevékenységet ábrázol.

A Youtube súgója a hirdetésekre nem alkalmas tartalmak közé sorolja még a fentieken kívül:

– Ellentmondásos témákat és kényes eseményeket előtérbe helyező videókat. Ilyen események, témák alá sorolja a háborút, a politikai konfliktusokat, a terrorizmust, a halált és a tragikus eseményeket. Ezek a videók akkor sem alkalmasak hirdetési célokra, ha nincs bennük tényleges ábrázolás.

– Kábítószerekkel, veszélyes szerekkel való visszaélést, illetve azok árusítását mutató videókat.

– A családi szórakoztató műsorok szereplőit nem helyénvalóan használó videókat, amelyben azok új módon vannak prezentálva (pl. erőszakos, szexuális magatartást tanúsítva).

A helyzet még inkább átláthatatlanná vált, amikor 2017. augusztus 7-én a Youtube bevezette a „nem minden hirdető számára alkalmas”-státuszt, amelyben:

„A videókkal még mindig lehetőségük van pénzt keresni a Youtube Redben, de csak limitáltan vagy egyáltalán nem lesz rajtuk hirdetés, mert a videó nem minden hirdető számára alkalmassá lett minősítve, vagy teljesen demonetizáltuk, mert úgy hisszük, nem találkozik hirdetési irányelveinkkel.”[7]

Ez ellen fellebbezni lehet, mivel a besorolás gépi tanulás útján történik, a kérést pedig egy ember vizsgálja felül, így tud tanulni a gép is, illetve a készítőknek is van lehetősége a tartalmaik visszasorolására.

Viszont tegyünk egy rövid kitérőt annak irányába, hogyan is értékelték a youtuberek az adpokalipszist és a 2017-es évet.

Reakciók tartalomkészítőktől

Fontosnak tartom először a szélesebb értelemben vett youtuberek reakcióit megnézni Adpokalipszisra. Ehhez három, nagyobb személyiség véleményét mutatom be.

Hank Green, a Vlogbrothers[8] csatorna egyik arca 2017 áprilisában beszélt arról, hogy a hirdetések alapvetően kevesebbet érnek az interneten (és ez alól a Youtube sem kivétel), hiszen az emberek átugorják, blokkolják őket, azonban az idő, amelyet készítőkként belefektetnek ebbe, az többet érdemelne. A nagyobb hirdetők kivonulása óta a Youtube által használt algoritmusok „szorosabbá” váltak, számos csatorna bevételei zuhantak, amelyek tartalmai talán jók voltak, még ha nem is „super-happy-family-fun-time”- típusúaknak[9] számítottak az algoritmusok szerint. Szerinte nem is biztos, hogy szükség lenne egy ilyen elmaradott reklámozási rendszerre, sőt, ilyen módon hirdetőkre egyáltalán. A tartalomkészítőknek megoldás lehet a problémára a Youtube Red és a Patreon, amelyek ténylegesen támogatják őket.

Emma Blackery[10] második, személyesebb csatornáján arról beszélt 2017 májusában, hogyan mentette meg az Adpokalipszis. Ő ugyanis egy idő után a videó sikerességéhez kapcsolta a boldogságát és csak akkor hagyta abba a törődést, amikor ez az esemény megtörtént. Többé nem törődik azzal, hogy releváns maradjon, mert úgyis kevés bevétele van a Youtube-ból, nem kell aggódnia amiatt, hogy olyan tartalmat produkáljon, amit sokan érdekesnek tartanak.

Lily Singh-ben (aka Superwoman)[11] is felmerültek kétségek. 2017 decemberében a vlogcsatornáján beszélt arról, hogy korábban mindig a Youtube mellett állt ki, amikor arról volt szó a csapatában, hogy rengeteg energiát öl ebbe a munkába, pedig más is kifizetődő lenne. A jó közönség, a feliratkozók iránti lojalitás miatt tette ezt, de manapság egyre inkább megkérdőjeleződik ez, hiszen a platform sokat változott és már nem tiszta, hogyan lehetne sikeres. Kidolgozott egy személyiséget az eddigi hét évben, ami 2017-ben értelmetlenné vált: Nem tudja, hogyan érik el a videói a közönségét, miért sokkal inkább nézettebb az egyik, mint a másik. Ez ijesztő, hiszen ez a munkája és nem látja, hogyan tudná a problémát megoldani.

Összességében látható az, hogy ugyan igyekszenek pozitívan látni a változásokat, de a frusztráció kézzel fogható náluk és ez az, ami sok tartalomkészítő számára meghatározta az évet: a bizonytalanság és a tehetetlenség.

Ennyi kitérő után térjünk rá a kutatásra.

Videók kvantitatív szempontból történő elemzése

Az általam elemzett időszak: 2017. január 1 − december 31. Bár a gondok csak februárban kezdődtek a platformon, azonban így egy teljes képet kapunk a csatornák aktivitásáról a tavalyi évben. A kutatás fókusza a „demonetizált” irányelv bevezetése utáni tartalomváltozás, így az elemzésemet alapvetően két részre bontom mindhárom esetben: 2017. augusztus 7 előtt és után keletkezett tartalom vizsgálatára.

Akidearest 102 videót tett fel ebben az időszakban, azonban már a videók mennyisége sem egyenletesen oszlik el. Lényegesen több került fel az év első szakaszában, a videók aránya 2:1-hez. Ugyan Akinak ez az év mozgalmas volt (sokat utazott, animés rendezvényekre és a barátjához, Japánba), azonban a leginkább elfoglaltabb időszak még a változás előttre esik (júniustól közel két hónapot utazott Japánban, Európában), erre az időszakra pedig gondoskodott előre leforgatott anyaggal a feltöltések rendszerességének tartására. Tehát ennek az oka nem látható, így nem is bizonyítható, hogy az irányelv változása áll a háttérben.

A Misty Chronexia csatorna tulajdonosa, Michael a vizsgált időszak alatt 105 videót tett fel, amelyek szintén egyenetlenül oszlanak el. Augusztus hetedike után 37 videó került fel a csatornára, a korábbi 68-cal szemben. Ezt a jelenséget nem kommentálta, így következtetéseket nem tudtam levonni, bár vélhetőleg a családi teendők miatt jutott kevesebb ideje a tartalomkészítésre.

A The Anime Man csatorna a vizsgált időszakban 102 videót tett fel a platformra, ezek eloszlása Akidearestéhez hasonló, ugyanazon okokból. Ő szintén beütemezett tartalmakat a nyári időszakra. 2016 végén az egyik bejelentése az volt, hogy a korábbi heti 3–4-gyel szemben ritkábban tölt fel az elfoglaltság miatt.

Négy szempontot vizsgáltam a videók jellegét tekintve:

Az első a fanservice, amely kifejezés szó szerint rajongóknak tett szolgáltatás, azonban az rajongói szubkultúrákban ez ennél erősebb, (burkolt) szexuális tartalmat jelent. Mivel Aki egy 24 éves lány, aki teltebb idomokkal rendelkezik, és a róla illetve társairól készült fanart, fanfiction és egyéb tartalomnál megkerülhetetlen a rajongók számára ez a terület, így fontosnak tartottam bevenni, hányszor tesz önmaga szándékosan ilyen jellegű gondolatokat elindító cselekedeteket. Ez augusztus hetedike előtt csupán két alkalommal történt meg. Ebből egyszer szponzor által. Az ugyanis minden csomaghoz küldött neki egy ruhát, amelyet viselnie kellett és úgy bemutatnia, milyen dolgokat talált a csomagban (= milyen remek kínálata van az oldalnak). Ez az ominózus ruha pedig a Virgin Killing — pulóver[12] volt, amelynek viselésére korábban bíztatták a rajongói, mivel nem csak hogy rövid, de a teljes háta hiányzik. Mivel cosplayes is, és elég elterjedt volt ezek körében ennek a szexi ruhadarabnak a viselése, így érthető a bíztatás. A ruhadarabot azonban csak a videó végén vette fel, láthatóan kényelmetlenül érezte magát benne (de azért a pillanatképbe belekerült egy sejtetés). Ezzel szemben augusztus hetedike után három fanservice-típusú tartalmat is megosztott, ezek mindegyike a Patreon indításához kapcsolódó exkluzív fényképsorozatok reklámja volt. Ezekben a csatorna karaktereként, nem pedig önmagaként szerepelt.

Misty és Joey esetében nem volt szempont a fanservice, mert az általuk létrehozott perszóna mentes ettől.

A második szempontom a szponzorált tartalmak volt, ezekből lényegesen több volt Akinál az első félévben (huszonhét tizennéggyel szemben), néhány volt ezek közül unboxing videó, a legtöbb egy internetes képregényáruházhoz (Bookwalker), illetve egy online anime streaming szolgáltatóhoz (Crunchyroll) kapcsolódott. Emellett képregénypublikáló oldalak (Lezhin Comics, Line Comics) jelentek még meg. A Japánban tett utazásait és az azokról készült videókat pedig az Odigo Travel utazástervező oldal finanszírozta. A félév második felében a Bookwalker, a Crunchyroll és a Lezhin Comics tartalmai tették ki a szponzorált tartalmat.

Misty Chronexia szponzor tekintetében a videói végén havonta tartott Akibento-unboxingot, ugyanis ő is partnere a cégnek, akárcsak Aki és Joey; illetve a Crunchyrollnak is. Minden egyes top10 videójában szerepel a Crunchyroll-partner link (amelyen keresztül előfizetve a szolgáltatásra támogatják őt a rajongók), ha az adott anime fellelhető azon a platformon.

Joey esetében a szponzorok azonosak Akival, tartalmaiban viszont gyakrabban jelenik meg a Crunchyroll, mint a lányéban (általában humoros módon tálalva, beleszőve a szövegbe).

A harmadik szempontom a más oldalakra való irányítás volt. Aki esetében ebből az első félévben egy volt, mégpedig egy születésnapi Twitch-en történő játékstream bejelentése, az irányelv változása után azonban négy ilyen történt (A Patreonhoz való csatlakozás szorgalmazása, illetve egy közös animenézés a Twitch-en a Crunchyroll finanszírozásában).

Misty/Michael lényegesen hamarabb, 2016-ban létesített Patreont, amelynek célja a saját készítésű sorozat támogatása volt. Ez az anime saját regénye alapján készült, amely 2015-ben jelent meg. A főszereplő, Misty valószínűleg a csatornanév és a hozzá tartozó mascot forrása. Azonban ennek promotálása csak egyszer, még 2016-ban a bejelentővideóban történt meg. Azonban tartott néhány játék-streamet a 2017-es év vége felé.

A The Anime Man perszónához hozzátartozik a laza beszédstílus. azonban a vulgáris nyelvezet is, így Joey videóinak is körülbelül felét érintette az irányelv változás. A problémát szeptember kilencedikén jelezte a közönségének, egy héttel később Patreont is indított.

A negyedik szempontom volt a clickbait száma, amelyet a Youtube nem kifejezetten tilt, de nem is szorgalmaz. Ebből Aki esetében augusztus hetedike előtt 5 volt, utána pedig egy sem. Azonban Mistynél a clickbait erősebben jelen van, mint a többieknél. Szám szerint ötven videójának címe és/vagy pillanatképe megtévesztő/félrevezető/szándékoltan erotikus témát sejtető (mikor az indokolatlan). Ebből az ötvenből huszonkettő augusztus hetedike után volt megfigyelhető, vagyis nem hagyott fel ezzel a gyakorlattal az irányelv változása után sem. Sőt. Augusztus hetedike után 39 videót töltött fel a platformra így egyértelműen látszik, hogy arányaiban nézve gyakrabban használta őket, valószínűleg a kattintások vonzása miatt, hogy csökkentse a kiesett jövedelmet. Az irányelv változásával kapcsolatos aggodalmat nem fogalmazott meg a csatornáján, más közösségi oldalán viszont tudomásul vette az irányelv létezését.

Joey esetében nem volt jellemző a clickbait, összeségében 11 videónál volt megfigyelhető, azonban egyenletesen oszlottak el.

Fontos még megemlíteni, hogy mivel a tartalmakat az új irányelv alapján visszamenőleg is minősítették, így a hirdetéssel rendelkező videók számát is megfigyeltem, hiszen így egyszerűen meg lehetett állapítani, mennyire sújtotta a módosítás az adott csatornát. Ez Aki esetében 1:2-höz, még pedig a hirdetéssel nem rendelkező, tehát demonetizált videók „javára”. Misty videói fele-fele arányban rendelkeznek hirdetéssel. Általánosságban azoknál nincs reklám, amelyeknek szexuális utalást tartalmazó clickbait a pillanatképük és/vagy címük, feltehetően azért, mert ezekre az elemekre az algoritmusok sikeresebben szűrnek.

Joey esetében az arány Mistyéhez hasonló. Valószínűsíthető, hogy a gyakran használt vulgáris nyelvezet ennek az oka.

A videók kvalitatív szempontból történő elemzése

Az animék, ahogy a szakirodalmi áttekintésben érintettem, nem teljesen azonosok a gyerekeknek ajánlott mesékkel. Így mindannyian érintettek komoly témákat a róluk való beszédekben. A Silent Voice című anime például az iskolai bántalmazást járta körbe egy néma lány szemszögéből, de többször is feltűntek második világháborús eseményeket érintő alkotások (köztük a díjnyertes Szentjánosbogarak sírja, amely egy árva testvérpár életéről szól a bombázások idején), illetve a megrendezett házasságot bemutató művek is.

Aki esetében Youtube által lefokozott videók között található például egy horrormanga ismertetése (nézőbarát képi anyaggal és a brutalitás részletezése nélkül, pusztán véleményként), egy horrorban kiemelkedő alkotóról való véleményalkotás és diskurzuskezdeményezés, illetve olyan manga a hónap kedvenceinél felsorolva, amely explicit szexjeleneteket is tartalmaz, de inkább a kapcsolat sötét oldalát mutatja be. Természetesen ezeket mind az irányelvek szerint készítette el, nem mutatott felkavaró jeleneteket, hirdetések mégsem szerepelnek rajtuk.

Az Akidearest csatorna széles palettával rendelkezik ezen felül is: gyakori volt a Kérdezz-felelek-típusú videó, az utazási napló, a mangaismertetés, illetve zsánerelemzés, közös videók, közösségben zajló hírekre való reagálás. Az általa felépített perszónába beletartozik a polipkar (utalás arra, hogy a hentaiban rajong a csápos irányzatért), saját bevallása szerint, mint egy vicc. Az animés közösség emiatt elég gyakran furcsa kérdéseket is feltett neki, de ezekre is válaszolt, ezek a videók legtöbbször nem rendelkeztek hirdetéssel.

Augusztus hetedike után azonban egyfajta beszűkülés észlelhető. Túlsúlyba került a komédia, a kihívásos videó, illetve a listázás, amelyek ismerten népszerűbbek a Youtube közönségében. Amellett, hogy Patreont indított, a saját merchandise, illetve a családot szerepeltető videók is megjelentek.

Misty Chronexia profilja főleg top10-ből áll. Azonban az animés közösségben veteránnak számít, olyannak, aki rengeteg filmet már megnézett és a rajongói által egyik legkedveltebb sorozata a „Tippeld meg az animét!”, amelyben egy Twitter-poszt alatt GIF-fájlokat raknak be neki, hogy fel tudja-e ismerni abból a néhány kockából a helyes választ. Ezt néha azzal a szándékkal teszik, hogy egy régóta keresett animének megtudják a címét vagy pedig azért, hogy egyszer kifogjanak rajta. Michael, vagyis Misty tudása viszont olyan széles, hogy ez csak ritkán következik be. Nem csak elárulja az anime címét, hanem gyakran néhány szóban le is írja azt. Idén nehezítésként készített olyan epizódokat, ahol a táj vagy a ruhadarab alapján kellett kitalálnia a megfejtést. A top10 listái általában azzal a szándékkal készülnek, hogy egy zsáner iránt érdeklődőt eligazítsanak vagy a veteránoknak érdekes darabokat mutassanak. Tartalmában azonban a clickbait erősödése mellett más változás nem észlelhető.

Joey 2017-ben széles palettában alkotott. Ezek nagy része már a rajongók által kedvelt sorozatok újabb „epizódjai” voltak: A WTF Japan az országban megfigyelhető furcsa dolgokról tartott elemzést és kezdeményezett párbeszédet, az overworking jelenségétől az anime korlátozásáig; az AnswerMeSenpai egy kérdezz-felelek videó, ahol a perszónára jellemzően ironikus, néhol szatirikus, illetve komolytalan válaszokat adott a feltett kérdésekre. Ezenkívül tartott egy felmérést az animés közösségben azután, hogy Japánban megszavazták „Minden idők 100 legjobb animéjét” és kíváncsi volt az általa elérhető külföldi közönség véleményére. Az internetes kérdőívet végül 132 ezren töltötték ki egy hónap alatt, de ebben is megfigyelhető volt a nagyobb rajongótáborral rendelkező animék túlsúlya. Ebben az évben általánosságban eltolódott a tartalom a komolyabb interjúk felé mangakákkal, az irányelvváltozást követően pedig a közösségben jelenlévő problémák és komolyabb kérdések felé fordult. Emellett saját merchandiset árult és programot vezetett a Key Visual Arts-sal, amely egy nagy tiszteletnek örvendő animékkel és játékokkal foglalkozó cég a közösségben, illetve önmagát szinkronizálta egy visual novelben (játékban). Youtube-on belül pedig ő volt az első, aki közös videót készített Kizuna Aival, a virtuális iskoláslánnyal[13]. Emellett megfigyelhető volt az is, hogy szeptembertől több, belső hirdetést is elhelyezett a videóiban (egy 12 perces esetében általában hármat), ami egy megoldása a helyzetnek.

A Youtube irányelvének változása szeptember elején érte el az ottani animés közösséget, ugyanis sorra jelezték csatornák, hogy visszamenőleg levették a videóikról a hirdetési jogot. Aki szeptember 11-én nyilatkozott róla, egyúttal Patreont is nyitott, elmondása szerint azért, mert nem érzi magát biztonságban, hogy a Youtube továbbra is biztosítani tudja azt, amire szüksége van, mivel túl szigorúvá váltak az algoritmusok. Továbbá, bár februárban még pozitívan nyilatkozott a platformról „boldog lennék, ha ezt csinálhatnám a jövőben is”, a szeptemberi videóban már arra helyezi a hangsúlyt, hogy nem lehet teljes mértékben a Youtube-ra támaszkodni, mint bevételi forrás. Önmagát is hibásnak érezte, mert nem változtatott gyökeresen tartalmat, de erre továbbra sem hajlandó, továbbá úgy érzi, hogy „bántotta a Youtube”, majd rátért arra a videó végén, hogy máshol streamelni fog többször (burkoltan azért, mert a let’s play-tipusú tartalom feltöltésére véleménye szerint a Youtube már nem alkalmas).

Összegzés

A Youtube irányelveinek változása széles körben kihatással volt a tartalomkészítőkre. Az animés közösség vagy ahogy ők nevezik magukat, anituberek ugyan egy elhanyagolhatóan apró csoportnak tartják magukat, a globális fandomban fontos szerepet töltenek be: Amellett, hogy vállalják a rajongásukat és nyíltan szembe szállnak a negatív sztereotípiákkal, információkkal látják el a közösséget, illetve diskurzusra ösztönzik őket. Az általam bemutatott három készítő népszerűségük miatt már nem csak része a fandomnak, hanem létrejött körülöttük egy-egy rajongótábor.

A módosítás a szubkultúra ambivalens helyzete miatt nagy mértékben megviselte a csatornáikat, azonban nem egyhangúan reagáltak erre. Akidearest a fanservice-re erősített rá, amely a cosplayes közösségben jellemző a lányok egy csoportjára.

Összességében Misty palettája nem olyan széles, mint a másik kettő youtuberé. Néhány személyes életről szóló videót is készített, ezekben általában a családjáról beszélt (hiszen 2017-ben kislánya született), illetve a készülő animéről. 2018 január elején azonban, ami már nem tartozik a vizsgálati időszakba, feltöltött egy videót, amelyben egyrészt bejelentette, hogy a második gyermeket várják a feleségével, másrészt azt, hogy a Patreon által finanszírozott sorozat bizonytalan időre szünetre megy. A sorozat második része több mint egy évet késett már, amikor ezt közölte. Okait illetően elég homályosan fogalmazott: egyrészt nem volt rá ideje a családja miatt, másrészt a csapat is ideges volt a rajongók felől érkező nyomás miatt, harmadrészt pedig nagyobb fába vágták a fejszéjüket, mint hitték. Misty Chronexia a platform kiskapuját, a clickbait-et használta gyakrabban, de ezzel a provokatív tartalommal nem kizárólag átverte a nézőit, hanem illeszkedett is egy réteggondolkodáshoz (mégpedig a szexualizált karaktereket előnyben részesítő fiatal kamaszokéhoz.)

The Anime Man pedig a meglévő videóin helyezett el több reklámot, illetve a platformon keresztül a külvilágban próbál érvényesülni.

Ha nagyon sarkos akarok lenni, akkor Aki az igények kiszolgálását, Misty a lázadást, Joey pedig a kivonulást választotta.

2018-ban két nagyobb hír is borzolta a Youtube egészét, de mindkét esetben érzékenyen érintette az animés közösséget. Az egyik Logan Paul Japánról közzétett videója, amelyben az Öngyilkos Erdőben az útról letérve lefilmezett közelről egy halottat és feltöltötte azt a platformra. Korábbi videóiban is tiszteletlenül bánt a japán emberekkel. A Youtube végül megszakította vele a Red szerződését és elhatárolódott a témától. A másik pedig egy új módosítás, amely szerint az olyan csatornák elvesztik a partnerprogramba való csatlakozási jogot, ahol a megtekintések száma nem éri el évente a négyezret, ez pedig a tartalomkészítők szerint a kis csatornák ellehetetlenítésével járhat. Ezt pedig évente felülvizsgálják, illetve a már partner csatornákra is érvényes.[14]

Továbbgondolás

De vajon kijelenthetjük-e, hogy ez az irányelv változás teljes mértékben negatív hatással van a közegre? Hiszen az olyan csatornák, amelyek gyakran alkalmaztak olyan eszközöket, amelyeket most „büntetnek”, azok a fennmaradás érdekében kénytelenek változtatni a stratégiáikon. A Youtube új változtatásainak fényében azonban nem csak ezt történik, hanem a kisebb csatornák ellehetetlenülnek, a tartalomkészítők köre így idővel szűkülni és homogénebbé kezd válni.

Melléklet

Bibliográfia

Chambers, S. and Inëz, N (2011). Anime: From Cult Following to Pop Culture Phenomenon. The Elon Journal of Undergraduate Research in Communications 3(2): 94–102.

Jenkins, H. (1992) Textual Poachers: Television, Fans, and Participatory Culture. New York: Routledge.

Park M, Park J, Baek YM, Macy M (2017) Cultural values and cross-cultural video consumptionon YouTube.PLoS ONE 12(5): URL: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0177865 2017/12/15

Reysen, S. & Plante, C. & Roberts, S. & Gerbasi, K. & Schroy, C. & Gamboa, A. & Gamboa, J. & McCarter, T. (2017): Routes to Fandom Discovery and Expression of Fan Identity in Furry, Anime, and Fantasy Sport Fans. The Phoenix Papers. 3(1): 373–384.

Források

Akidearest: https://www.youtube.com/channel/UC_1HVMnw-610qx54iEiWk7A/

Misty Chronexia: https://www.youtube.com/user/ChronexiaMisty/

The Anime Man: https://www.youtube.com/channel/UC3ETCazlHenpXEsrEJH-k5A

Sailor Moon Crystal

https://ourinkedobsession.wordpress.com/2015/07/23/my-final-thoughts-on-sailor-moon-crystal/

Rachel Reviews: Sailor Moon Crystal — Season One || Adorkable Rachel

Sailor Moon Crystal Act 1 Review and Concerns for Season 1

Anifile: Pretty Guardian Sailor Moon Crystal REVIEW [AnifileReviews.com]

Sikeres otaku piacok

http://goboiano.com/here-are-the-9-most-successful-otaku-markets-of-2017/

Youtube irányelvek:

https://support.google.com/youtube/answer/6162278

https://support.google.com/youtube/answer/2490020?hl=hu&ref_topic=1115890

https://support.google.com/youtube/answer/2802167?hl=en&ref_topic=2803138

https://support.google.com/youtube/answer/7083671?hl=hu&ref_topic=1115890

https://youtube-creators.googleblog.com/2017/08/expanding-ability-to-appeal-more-videos.html

AdSense programszabályzat

https://support.google.com/adsense/answer/48182

Cikkek a demonetizálásról

https://www.forbes.com/sites/erikkain/2017/09/18/adpocalypse-2017-heres-what-you-need-to-know-about-youtubes-demonetization-troubles/#7b2b5ed36c26

https://fullscreenmedia.co/2016/09/02/demonetization-on-youtube-youtubeisoverparty/

Reakciók tartalomkészítőktől

Vlogbrothers The Adpocalypse: What it Means

Superwoman WE NEED TO HAVE AN HONEST TALK.

Emma Blackery The ADpocalypse Saved My Channel

Logan Paul:

https://www.youtube.com/watch?v=dw8pyJT9Zm4 — Akidearest reakciója

https://www.youtube.com/watch?v=8RDIniipWyQ — The Anime Man reakciója

Egyéb reakciók:

https://www.youtube.com/watch?v=ZAyvEft9MIs Phillip de Franco

https://www.youtube.com/watch?v=nFmSepfF48o PewDiePie

https://www.youtube.com/watch?v=UuJ09HN4JO4 Reina Scully (angol-japán youtuber)

Partnerprogramba való jelentkezés változtatása:

http://hvg.hu/tudomany/20180118_youtube_partnerprogram_mennyi_penzt_lehet_keresni_youtubebal

[1] Az otaku fanatikus animerajongót takar. (Tatsumi, et al, 2008, idézi Chambers,2011). Az otaku Japánban sokkal negatívabb tartalmú szó, mint globálisan. Ott ugyanis a társadalomból kivonult, a szobájában élő kvázi megszállott embert értik rajta, míg Japánon kívül az otaku az a rajongó, aki tiszteli a japán kultúrát.

[2] A manga japán, fekete-fehér képregény, eredete évszázadokkal korábbra nyúlik vissza, de az 1900-as évek elején erősödik meg. Az animések gyakran olvasnak mangát is, már csak abból is kifolyólag, hogy az animék alapja gyakran egy manga, amely eltérően végződik, hű adaptáció esetén pedig meghaladja annak tartalmát. A mangák leggyakrabban folyóiratokban jelennek meg, heti, havi vagy háromhavi rendszerességgel.

[3] A Sailor Moon a mahou shujo, vagyis magical girl műfajnak adott új irányt. A korábbi harcközpontúsággal szemben a karakterépítésre és a csapaton belüli összhangra került a hangsúly.

[4] Lásd: Melléklet

[5] A Vocaloid egy énekszintetizátor program, amit a Yamaha fejlesztett ki 2000-ben. A szoftver lehetővé teszi, hogy dalszövegek és dallamok bevitelével ének szülessen. Szintetizáló technológiát alkalmaz szinkronszínészek és énekesek rögzített hangjaival. A szoftver változtatni tudja a hangsúlyt és a hangszín dinamikáját. (Wikipédia)

[6] Olyan lány, aki élvezi a yaoit (egy zsáner Japánban, amely szexuális és/vagy romantikus kapcsolatot ábrázol két férfi között) Szó szerinti jelentése „romlott lány.” (Urban Dictionary)

[7] Forrásokért és további információkért lásd a Mellékletet.

[8] A Vlogbrothers hárommillió feliratkozóval rendelkező csatorna, amelyet egy amerikai testvérpár vezet: Hank Green és John Green (író).

[9] Szószerinti idézet Hank Green videójából.

[10] Emma Blackery brit zenész és énekes, komikus. A csatornája 1,5 milliónál jár.

[11] Lily Singh kanadai youtuber, a platform meghatározó arca. Profiljába beletartoznak az optimista videók és komikus skit-ek. Pszichológiát végzett és rendszeresen jótékonykodik, feliratkozói száma több, mint 13 millió.

[12] Leírás és képi illusztráció: http://knowyourmeme.com/memes/virgin-killing-sweater

[13] lásd bővebben: http://knowyourmeme.com/memes/people/aichannel-ai-kizuna

[14] Információ és példák a Mellékletben találhatók

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.